Prag Rejser Tjekkiet

Hradcany borgen, øsende regnvejr og tjekkisk gullashsuppe

Pražský hrad, som borgen i Prag hedder på tjekkisk, bliver også kaldt Hradcany borgen, som er lidt lettere at udtale. Vores sidste dag i Prag, var afsat til at se borgen.

Vi vågnede op til øsende regnvejr, hvilket var virkelig træls, sagt på godt jysk. Borgen skulle efter signede være et spændende sted, og dagen skulle ikke spildes helt på hotelværelset, så vi tog naturligvis afsted i håb om, at det blev tørvejr op af dagen. Vi havde egentlig bestemt os for at gå op til borgområdet. Den beslutning ændrede vi dog pga. vejret, og fandt en bus, der kørte næsten op til borgen.

Her er vi ved den officielle indgangsport til Hradcany. Der er en høj grad af sikkerhed omkring borgen. Der er indført sikkerhedskontrol, præcis som i en lufthavn, hvilket vil sige at lommer og tasker skal tømmes, og telefoner samt kameraer skal undersøges. Det er soldater der står for sikkerhedskontrollen, de fortalte at det var en nødvendighed i disse tider med terror, både fordi den tjekkiske præsident har sin residens i en del af borgen, men også på grund af det virkelig store antal turister, der hver dag besøger borgen. Det var faktisk ganske betryggende at vide, at alle havde været igennem sikkerhedskontrollen, så hatten af for det, omend det jo er trist at det kan være nødvendigt.

Den Gyldne Gade

Det første sted vi besøgte i borganlægget var Den Gyldne gade. Det er en fin lille gade, hvor de gamle huse i dag er indrettet som små butikker eller til udstilling.

I et par af husene er der en fin lille udstilling af gamle våben. Derudover vises der remedier til hårde afhøringsmetoder og et fangerum.

Fortællingerne går på, at de små bitte huse i 12-1300-tallet var beboet af bueskytter, der skulle forsvare borgen. Senere flyttede alkymisterne ind, og det var faktisk ved et tilfælde, hvor et af husene eksploderede i forbindelse med at alkymisten blandede diverse ting, at guldet blev opfundet. Deraf fik den lille gade sit navn.
Så kan man jo tro på den historie eller lade være *smiler*

Sct. Vitus katedralen

Vi var efterhånden blev godt og grundigt våde på grund af regnen, så vi gik ind i Sct. Vitus katedralen, som ligger inde på borgområdet. Den er kæmpestor med mange små sideskibe. Der var virkelig mange, der havde fået samme tanke som os, så katedralen var proppet med turister, der stod i alle gangene, der var nemlig spærret af, så man ikke kunne sætte sig på kirkebænkene.

Varme var der ikke så meget af, så vi gik en hurtig runde og gik igen udenfor.

Tilbage i 3. borggård gik vi over og så præsidentens palads. Flaget er hejst over hovedindgangen, hvilket betyder at han er tilstede i paladset.

Vagtskifte

Vi holdt nøje øje med klokken, så vi besluttede os for at gå over og få en god plads, så vi kunne se vagtskiftet fra 1. parket. Det lykkedes at finde en rigtig god plads i forreste række og under en port, så vi kunne stå i tørvejr – herligt!
Det blev der dog lavet om på.

Masser af turister var med på en kigger ude fra

Først stod vi på allerførste parket og ventede på vagtskiftet, men inden det gik i gang kom der et par soldater og bad os rykke ind i Hradcany’s 2. borggård. Det gjorde, at vi ikke kunne se ret meget,  så billederne er der efter, men de giver da et lille indtryk af hvad der skete.

Efter at have været rundt og se, hvad man bør se inde på Hradcany borgen, fandt vi stien /trappen ned til byen for at finde et sted at få varmen og lidt at spise.

Hradcany borgen troner jo højt over Prag, så der er en virkelig flot udsigt over byen. Dagens udsigt var selvfølgelig præget af det tågede, regnfulde vejr.

Gullash suppe på hyggelige John Lonnen Pub

Jeg sagde til B. at jeg rigtig gerne ville prøve en gang tjekkisk gullash suppe serveret i et brød, det var han helt med på, og det nærmeste sted vi vidste vi kunne få det, var på John Lennon Pub. Vi spiste rygende varm suppe med kartofler, det smagte helt fantastisk.

Til “dessert” drak vi varm chokolade med rom og flødeskum. Det var rigtig dejligt og gav varmen.

Vi var efterhånden ved at være godt brugte, så vi lavede ikke det helt store resten af eftermiddagen, hvor vi fik styr på vores billeder, drak kaffe på hotellet og så videre. Det blev ret sent før vi gik ud i byen og fandt noget aftensmad. Hjemme på hotellet igen drak vi et par gode lokale godnat øl og en enkelt Becherovka, en vodka/snapseagtig “ting”, som jeg tror man enten elsker eller hader, sammen med nogle andre danskere vi mødte på hotellet.

Næste formiddag gik turen tilbage til Danmark efter 3 oplevelsesrige dage i smukke Prag.

Hvis du kunne tænke dig at læse mere om vores tur til Prag, kan du læse med HER.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply