Mikroeventyr På farten På tur med den gamle Fjällräv

Efterårstur til Kvie sø – et mikroeventyr

Vi har igen været afsted med den gamle Fjällräv, denne gang var vi på efterårstur til Kvie sø. Der var flere ting der gjorde, at det var i lørdags vi var på tur. Årstiden gjorde at det skulle være i en weekend, Pandekagehuset har nemlig kun har åbent i weekenderne på denne årstid. Vejret skulle også være så godt, at det ville være en fornøjelse at gå rundt om søen.

Kvie sø

Kvie sø ligger ved Ansager, lidt sydvest for Grindsted. Søen er et populært udflugtsmål, og rigtig mange nyder en frisk travetur i området.

Den er en af de sjældne næringsfattige søer, også kaldet lobeliesøer, og har en meget speciel undersøisk flora, derfor er søen fredet. I foråret er der mange sangfugle at høre/se omkring søen. Det er trækfugle som er kommet tilbage fra deres lange rejse fra Afrika. Om vinteren kan man se mange svaner, som kommer til Danmark for undgå kulden fra nordskandinavien.

Der er to meget lette ruter på 2,5 og 3,5 km rundt om søen, hvor stien det meste af vejen går langs søbredden. Vi er ikke til det vilde outdoor-liv, på grund af Bernds arbejdsskade, så en rute på 3,5 km er lige tilpas for os, som det ser ud lige nu.

Bilen blev parkeret på parkeringspladsen ved Pandekagehuset, og vi begav os afsted.

Som sagt går det meste af stien langs søbredden, men der er dog korte strækninger med lidt skov. Vi havde håbet på at efteråret var langt nok fremme til, at vi fik de smukke efterårsfarver at se, men der må vi vente lidt endnu.

På tur med den gamle Fjällräv

Der er mange steder hvor man kan nyde sin medbragte mad eller kaffe undervejs, og når vi er på tur med den gamle Fjällråv plejer vi da også selv at have vores proviant med.

Denne gang havde vi kun vand og lidt guffer med til Aiko, vi havde nemlig planlagt, at vi ville spise en sen frokost ved Pandekagehuset.

Pandekagehuset ved Kvie sø

Vi havde egentlig tænkt, at vi kunne sidde udenfor og spise, da Aiko jo var med på turen. Hvad vejret angår kunne det sagtens lade sig gøre, der var da også flere der sad udenfor og nød en af restaurantens gode belgiske øl. Jeg gik indenfor og spurgte, om vi måtte sidde ude og spise, hvis vi havde hund med. Den søde unge pige, der tog imod mig, sagde: Det kan du tro I må, men I må også gerne sidde her indenfor, hvis I hellere vil det. Så finder jeg et bord i et roligt hjørne til jer. Det havde jeg godt nok ikke lige regnet med, så jeg valgte et bord indenfor til os. Aiko fik serveret vand, og forholdt sig eksemplarisk mens vi spise vores mad.

Det var svært at vælge fra det store menukort, men valget faldt på en Cleopatra pandekage med kebab, bacon, peberfrugt, løg, champignon og salat med hjemmelavet hvidløgsdressing. Det skulle vise sig at være et mega godt valg, for de smagte fantastisk. Alt var friskt og lækkert.

Lidt historie fra Kvie sø og om, hvordan Pandekagehuset blev til:

Pavillionens og pandekagehusets historie– lånt fra Pandekagehusets hjemmeside

Pavillonens historie

Det nuværende Pandekagehus er en vigtig brik i en lang og spændende historie om Kvie Sø.

En sommerdag i begyndelsen af 1930 kom der nogle folk cyklende fra Grindsted til Kvie Sø. For at komme til søen, måtte de cykle forbi gården Søknude og videre ad en markvej. Den daværende ejer af Søknude, landmand Niels Peter Larsen, øjnede en mulighed for at tjene penge og sendte bud efter nogle forfriskninger ved bageren i Ansager.

Efter flokkens besøg steg trafikken af badegæster og i 1932 lod Niels Peter Larsen derfor opføre en pavillon, så badegæsterne kunne komme ind at sidde og nyde deres mad og drikke. Der blev bygget et beboelseshus til pavillonen. Niels Peter Larsen kunne nu reklamere med: “KVIE SØ førsteklasses badested”.

I 1960’erne havde Kvie Sø sin storhedstid som badesø. Folk fra nær og fjern velfartede til den lille jyske perle på heden. I 1965 ryddede Kvie Sø forsiden af “UDE OG HJEMME” og en 4-sidet reportage beskrev stedet som Den Jyske Riviera midt ude på heden. Tusindvis af badegæster kom til søen hver dag i sommersæsonen.

Pandekagehusets historie

I 1995 kom vi, vores fire børn og den 5. på vej fra Holland til Danmark for at drive landbrug, men med en stille drøm om at finde et sted som dette.

Vi fik mulighed for at overtage stedet her i november 2004 og omdannede den gamle “Afholdspavillon” til en hyggelig familierestaurant med speciale i hollandske madpandekager og belgiske øl.

Ved pandekagehuset er der en stor terrasse med udsigt over søen, hvor man kan nyde sin pandekage, øl eller en kop kaffe med hjemmebag.

For vores små gæster er der gode legemuligheder på legepladsen foran pandekagehuset, eller er vejret knap så godt, så er der også en dejlig stor indendørs legeplads.

Vi vil bestræbe os på, at du får en god oplevelse her ved søen og vi glæder os at byde jer velkommen.

Med venlig hilsen,
Henk og Herreen

Pandekagehusets hjemmeside finder du HER.

Bonusinfo

  • Ruten rundt om søen er meget let, da stien er velanlagt og velholdt. Der er to ruter på henholdsvis 2,5 og 3,5 km
  • Man kan med lethed kommer rundt om søen med kørestol og barnevogn, og børn kan sagtens gå ruten
  • Der er bænke og bord-/bænkesæt flere steder på turen, hvis kaffen og madpakken skal nydes undervejs
  • Det er klogt at bestille bord hos Pandekagehuset, da det er et populært sted at få lidt at spise
  • Der er et sommerhusområde ved søen, så der er mange, der tager sig en runde om søen.
  • Hunde skal selvfølgelig være i snor.

Vi havde en rigtig dejlig tur, så hvis I er på udkik efter et meget nemt lille mikroeventyr, hvor alle kan være med, kan turen rundt om Kvie sø bestemt anbefales.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply