Bøger

Mr. Saitos Rejsebiograf

Reklame i samarbejde med forlaget Modtryk og Testfamilien

Jeg har med stor fornøjelse læst romanen Mr. Saitos Rejsebiograf af forfatteren Annette Bjergfeldt. Det er en skøn og lidt anderledes kærlighedshistorie, der handler om kærlighed til tango, sko, hjerterytmer, kærlighed til film og filmverdenen, men også om kærlighed mellem mennesker.

Vi følger hovedpersonen Lita fra hun bliver undfanget på et dansegulv i Buenos Aires i 1927. Litas mor, Fabiola, blev afleveret i en skotøjsæske udenfor Santa Magdalena Klostret i Buenos Aires. Nonnerne tog Fabiola til sig, og da hun kun 17 år gammel bliver mor til Lita, bliver de begge boende i klostret. Fabiola er en blændende skosælger, og mindst lige så blændende tangodanser. Hun er så optaget af sig selv og sine egne interesser, at hun forsømmer at tage sig af Lita. Det regelrette liv i klostret og moderens fravær gør, at Lita føler sig ensom og keder sig, så hun opfinder den usynlige ven, Æg. Han er en ballademager, og det er ikke så lidt, han kan finde på.

Omstændighederne gør, at Lita og Fabiola må flygte ud af Argentina. De sniger sig ombord på et lille fragtskib og ender på den canadiske ø Upper Puffin. Fabiola og Lita bliver indkvarteret på sømandshjemmet Betlehem. Her får Lita sin første veninde, værtsparrets døve datter Oona, der får griseblærer opereret ind i ørerne, hun oplever sin første forelskelse i en fiskerdreng med rav i øjnene, og hun oplever en form for kærlighed til det særprægede lokalmiljø, hvor selv de mest specielle og irriterende personer med tiden bliver en del af Litas familie.

Øens beboere venter med længsel på den mystiske mr. Saito, som kommer forbi med sin rejsebiograf. Han lærer Lita og Oona en masse om film og om verden i almindelighed. Pigerne får så stor kærlighed til filmuniverset, at de senere – ad mange omveje – vælger at flytte til fastlandet og arbejde med deres passion.

Vi bliver taget vidt omkring i bogen, men det meste af tiden befinder vi os på øen Upper Puffin i Nova Scotia. Det er en lun og kærlig bog, som er skrevet i et herligt, finurligt sprog, der mange, mange gange fik smilet frem hos mig, som f.eks. da Oona helt metaforisk fortalte Lita, at ”Der har været optøjer i nat. Jeg har ondt i kahytten. Hun løftede op i sin natkjole, hev ned i underbukserne og ganske rigtigt. Blodet flød fra trussekanten. Ingen fortalte os, hvorfor Oonas kahyt pludselig opførte sig så drabeligt.”

Hvis skyld er det, at der pludselig ligger én damesko og én herresko i samtlige skotøjsæsker på lageret? Finder Lita ud af, hvem der er hendes far? Hvorfor vælger Lita og Oona at bosætte sig i Montreal? Hvem er tossen med det vilde hår og den gule skjorte? Hvordan går det Fabiola på Upper Puffin og hvilke hemmeligheder gemmer hun i sin skotøjsæske? Sidst, men ikke mindst, hvordan går det med Mr. Saito og rejsebiografen?

Alt det og meget, meget mere finder du ud af, hvis du læser denne herlige bog. Jeg har i den grad nydt at læse bogen, – jeg har haft svært ved at lægge den fra mig, da jeg liige skulle have det næste kapitel med.

Annette Bjergfeldt har tidligere udgivet flere børnebøger om pigen Børste, Kogebog For Sangskrivere samt Højsangen fra Palermovej. Nu hvor jeg har læst Mr. Saitos Rejsebiograf, er jeg simpelthen også nødt til at læse Højsangen Fra Palermovej.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply