Danmark Trolde

Ask fra Ashøj

Hvordan gik det til, at vi valgte at besøge Ask fra Ashøj på vejen hjem fra Thy?

Jo, ser I. For et par år siden var vi forbi Tæbring kirke på Mors, for at lægge blomster på et gravsted. Her mødte vi en ældre kvinde, der kort forinden havde mistet sin mand. Før i tiden havde ægteparret rejst i det meste af verden, men de sidste år manden levede havde de ikke længere mod på de lange udlandsrejser. De havde altid været meget glade for at besøge de kirker, de mødte på deres rejser. Hun fortalte, at de stadig gerne ville på ture, men kun i Danmark. Det følte de var mest trygt i deres alder. Deres interesse for kirker fik dem til at træffe en beslutning. De ville besøge samtlige kirker i Danmark. Det var noget af et mål at sætte sig, og de nåede det da heller ikke sammen. Noget tid efter den ældre dame var blevet alene, besluttede hun sig for at forsøge at se de kirker, hun og manden manglede at se sammen. Hun havde givet udfordringen videre til en god veninde, som heldigvis havde taget imod den. De to damer håber nu på at få set de sidste kirker sammen.

En dag, hvor B. og jeg sad over morgenkaffen, kom vi til at snakke om den udfordring ægteparret havde givet sig selv. Vi snakkede om, hvad vi ville se, hvis det var os. Det kunne f.eks. være fedt at se alle fyrtårne i Danmark, og flere idéer var oppe at vende. Morgenkaffesnakken endte med, at vi ville prøve at se nogle af kunstneren Thomas Dambos trolde. De findes alle i naturskønne områder, hvor det er dejligt at gå tur. Det passer jo helt perfekt, når vi gerne vil have Aiko med. Jeg tror nu IKKE det bliver sådan, at vi kommer til at køre land og rige rundt alene for at se trolde. Vi har tænkt os at besøge dem, der er i nærheden af, hvor vi alligevel befinder os. SÅ…..

På vejen hjem fra Thy holdt vi ind for at besøgte Ask fra Ashøj. Han er – indtil nu – den største af de store flotte trolde, som kunstneren Thomas Dambo har kreeret. I finder Ask i et smukt område i udkanten af Hurup i Thy. Adressen er Ashøjgade 47. Når man drejer ind ad den lille vej ved Ashøjgade 47, kommer man ind i det smukkeste parklignende område.

Man kan følge troldemarkeringerne om til Ask, men det er faktisk lettere at følge stien til venstre ved madpakkehuset. Kort derefter kan man skimte Asks strithår mellem træer og buske inde til højre.

Her sidder den flotte fyr i en lille lysning, med en sten i højre hånd og en pind i venstre.

Historien om Ask fra Ashøj

Ask fra Askhøj kom til verden under “Den Store Troldefolkefest”, som er navnet på det projekt, der så dagens lys på grund af Covid-19. Kunstneren Thomas Dambo skulle egentlig have opført 25 trolde rundt omkring i verden, men på grund af pandemien, fløj han til Danmark. Her blev troldefolkefesten til ved hjælp af en masse frivillig arbejdskraft fra lokale rundt om i Danmark.

Et lille fototip

Hvis I gerne vil have gode billeder af Ask vil jeg anbefale, at I enten kommer tidlig formiddag eller sidst på eftermiddagen. Han sidder nemlig med ryggen mod syd, så han kommer til at skygge for sig selv på forsiden.

Og sådan gik det til, at vi fik hilst på Ask fra Ashøj, – vores første Thomas Dambo trold.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply