Jer der kender mig ved, at vi altid har rejst meget. Mange af jer ved også, at vi for et par år siden var på roadtrip i Irland. Vi sluttede vores roadtrip i Dublin, og som så mange gange før på vores tur, drak vi Irish Coffee. Den sidste aften i Dublin fik vi dog vores Irish Coffee på en lidt anderledes måde, end de andre gange.
Hvordan laver man Irish Coffee på den rigtige måde?
Vi havde været ude i byen og spist en god middag, og vores plan var at slutte af med en Irish Coffee inden vi krøb til køjs. I hotellets stueetage lå en hyggelig pub, så vi gik derind. Da vi afgav vores bestilling smilede den flinke fyr, der stod i baren, og sagde at han syntes vi skulle gå over i barens anden afdeling og drikke vores irske kaffe, for der kunne vi få et lille kursus i, hvordan man laver en “rigtig” Irish Coffee.
Den anden afdeling var The Whiskey Corner Bar. Nu undrer I jer måske over, at jeg skriver WhiskEy, men sagen er den, at drikken staves WhiskEy i Irland, mens den i Skotland staves Whisky.
Der var ikke mange gæster i baren, så bartenderen var meget snakkesalig. Det første han spurgte om var, hvilken whiskey vi ville have i vores irske kaffe. Så står man dér og kigger op på hylderne med et hav af forskellige whiskeys, og er der noget jeg ikke har en pind forstand på, så er det whiskey. Der stod en flaske Jameson på en af hylderne, den kender jeg dog trods alt, så den bad jeg om. Bartenderen gjorde en lille bakke klar med de forskellige ingredienser, hvorefter vi selv skulle lave vores irske kaffe. Det var jo trods alt et lille kursus.
Sukkeret kommes i en kop eller et glas. Derefter hældes kaffen i og sukkeret røres ud. Whiskey kommes i – og HER KOMMER SÅ FIDUSEN (efter hvad bartenderen sagde): Fløden må ikke være pisket mere end at den stadig kan hældes, og for at undgå at blande flødeskummet med kaffen hældes flødeskummet forsigtigt ned på bagsiden af en ske før det rammer kaffen. Sukkeret er vigtigt for at få flødeskummet til at flyde ovenpå. Der skal ikke røres mere i den irske kaffe, og meningen er at man skal drikke den gennem fløden på toppen.
Her kan I se en lille video, som jeg har tilladt mig at låne på The Whiskey Corners FB. Det skal lige siges, at The Whiskey Corner Bar er lukket siden vi var der, så jeg håber linket herunder bliver ved med at virke.
Video credit The Whiskey Corner Bar, Dublin/Facebook
En lille anekdote om, hvor Irish Coffee stammer fra?
Shannon lufthavn i Irland var i 1930’erne og 1940’erne en travl lufthavn med meget trafik mellem Europa og USA. På en særlig kold vinterdag i 1934 måtte et fly vende om på grund af dårligt vejr. Kokken Joe Sheridan, der arbejdede i en restaurant i lufthavnsterminalen tilbød de trætte passagerer kaffe blandet med irsk whiskey og toppet med pisket fløde. En amerikansk passager spurgte om det var brasiliansk kaffe, hvortil kokken svarede: “Det er Irsk kaffe”, og således blev Irish Coffee’en til.
Det var historien om vores sidste Irish Coffee i Dublin, før vi fløj hjem til Danmark. Hvis du kan tænke dig at læse mere om, hvad vi oplevede på vores roadtrip i Irland kan du finde mine indlæg HER.
4 Comments
Catarina
marts 16, 2021 at 5:53 amElsker Irish Coffee. Nu er jeg jo uddannet tjener fra midt 80`erne og det var præcis sådan jeg lærte at lave den. Vi lavede den inde ved bordet hos gæsten . Jeg bestiller aldrig Irish Coffee på en dansk restaurant, for de kan bare ikke lave den rigtigt og de fleste steder laver de den med dådeskum. Addrr!
Kirsten
marts 16, 2021 at 11:58 amVi elsker også Irish Coffee her i huset, og får det af og til i stedet for dessert, hvis vi er ude at spise. Hvor hyggeligt at I lavede Irish Coffee inde hos gæsterne, og helt enig – dåseflødeskum hører bare ikke hjemme i en god irsk kaffe. Det bruger de desværre mange steder efterhånden.
Mange tak for besøget, og for at du tog dig tid til at lægge en kommentar, søde Catarina.
Kh.
Kirsten
Venterpaavinblog
april 10, 2021 at 6:10 amJeg staver det også altid med e, og er desuden også glad for “tullemor” deri 😀
Kirsten
april 10, 2021 at 10:53 pmEnig, “Tullemor” er godt til mange drinks 😀