Mini-krydstogt Rejser Rusland Skt. Petersborg

En formiddag i Skt. Petersborg

Vi skulle tidligt ud af køjerne, inden vi ankom til Skt. Petersborg. Kl. 9 skulle vi være klar til at gå fra borde, for at nyde vores første formiddag i Skt. Petersborg. Først skulle den store morgenbuffet dog nydes. Udvalget var kæmpestort, og kvaliteten kunne der ikke sættes en finger på.

Aftenen forinden havde en medarbejder omborg på skibet bedt os om at være på et bestemt mødested kl. 9. Det viste sig nemlig, at vi havde VIP fordel ift. at forlade skibet. Den russiske rejsearrangør, der var ind over vores rejse, havde arrangeret, at vi ikke skulle stå i kø sammen med de 1500 andre gæster, der var ombord på skibet. Det skulle vise sig at være en kæmpe stor fordel for os. Procedurerne ved paskontrol og sikkerhedstjek ved indrejsen i Rusland var virkelig grundige og tidskrævende. Hvis vi skulle have stået i kø sammen med alle de øvrige gæster, havde vi nok nærmest brugt vores første formiddag i Skt. Petersborg på det.

I ankomsthallen ventede den russiske guide, Svetlana hedder hun. Vi var så heldige, at hun taler næsten perfekt dansk. Hun gav os lidt tid til at købe vand i en af kioskerne, før vi gik ud og fik pakket bagagen i bussen. Så startede dagens spændende program.

Jeg er lige ved at sige, at vejret SOM SÆDVANLIGT er dårligt, når vi er ude at rejse. Vores første dag i Skt. Petersborg var ingen undtagelse.

Rostra søjlerne


Vores først stop var ved de to Rostra søjler. De blev bygget mellem årene 1805 og 1810 ved floden Neva på Vasilijøen. Søjlerne fungerer som fyrtårne og er lavet af mursten dækket af dyb terracotta-rød stuck. De er dekoreret med bronzeankre og fire par bronzeskibsforstavne. Figurerne ved basen repræsenterer de fire store floder i Rusland; Neva, Volga, Dnepr og Volkhor.

Ved højtider og særlige lejligheder brænder gadelamperne og lyset på Rostra søjlerne vha. gas, hvilket giver en helt speciel stemning omkring broen.

Lidt indkøb

Vi standsede lige kort ved en stor souvenirbutik. Det var ikke en almindelig én af slagsen, men en butik der handlede med gode, kvalitetsvarer.


Der var bl.a. Babushka’er i laaange baner. De ved nok hvad de vil have for babushka’er i Skt. Petersborg. Jeg havde egentlig tænkt, at vi skulle have et par stykker med hjem til de to småpiger herhjemme. Det fik vi også, men de blev ikke købt i butikken her.

Babushka’er i den dyre ende af prisskalaen

Isaak katedralen

Vores næste stop var den smukke Isaak katedral. Svetlana har bl.a. læst historie, så turen hen til katedralen og under besøget i katedralen blev vi propfodret med historier og anekdoter. Vi havde fået udleveret audio-udstyr, så vi kunne høre hende overalt i den store katedral.

Isaak katedralen

Isaak katedralen blev bygget mellem 1818 og 1858 af den franskfødte arkitekt Auguste Montferrand. Katedralens facade er dekoreret med skulpturer og massive granitsøjler.

Den er udsmykket med utroligt detaljerede mosaikikoner, malerier og søjler lavet af malakit og lapis lazuli

Den store, farvestrålende glasmosaik “Den opstandne Kristus” er placeret ved hovedalteret

Et kig op i kuplen

Der kan være plads til ca. 14.000 (stående) mennesker i katedralen. I dag fungerer den mest som museum, men der afholdes dog kirkelige ceremonier ved store kirkelige højtideligheder.

Typisk russisk frokost

Svetlana havde sørget for, at der stod en typisk russisk frokost klar til os på restaurant Stroganoff. Vi var spændte på, hvad vi skulle spise.

Første ret var Russisk salat. Først tænkte jeg; bare det ikke er det lyserøde stads man kan købe i supermarkederne herhjemme. Det var det heldigvis ikke, – det mindede mere om en fast Italiensk salat. Salaten bestod af masser af finthakket, let kogt blomkål, ærter og små kyllingetern. Det hele blev holdt sammen med en krydret mayonaise/creme fraiche blanding. Det var en lidt tung ret, som faktisk smagte ganske godt.

Vi sluttede af med en tynd hvidkålssuppe med lidt gulerødder og svinekød. For at sige det, som det er, så smagte det ikke af noget som helst. Heldigvis kom tjenerne ind med en skål hvidløgs-olieagtig-blanding og en skål krydret creme fraiche til at komme i, som satte prikken over i’et. Alt i alt var det en suppe, som “ikke forskrækkede nogen”, som vi plejer at sige.

Hvad vi lavede efter frokosten må I vente med at høre om til næste indlæg fra turen, so – stay tuned.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply