Irland Rejser Roadtrip Irland

Besøg på Muckross House

Det er tid til endnu et indlæg fra vores roadtrip i Irland, som vi var på i 2015. Denne gang er indlægget ikke ét, der er flyttet ovre fra rejsebloggen Kimic on Tour, men et spritnyt indlæg. Under oprydningen af rejseindlæggene kan jeg se, at der er flere indlæg jeg mangler at skrive. Indlægget her fra Muckross House var ét af dem.

Dagens mål var Killarney. Hvad vejen fra Malton Bay og ned til Killarney angår, havde vi to muligheder. Vi kunne køre via byen Limerick, hvor man kunne krydse Shannon floden over en bro, eller også kunne vi køre ned til den lille færge, der krydser floden. Ved at tage færgen, skar vi et stort stykke af vejen, så det valgte vi.

Sejlturen tager kun ganske få minutter. Vi måtte dog vente på et par turistbusser, der også skulle med, før vi lagde fra kaj. Det var sådan set fint nok, for der var lige  tid nok til en kop kaffe i restauranten ved færgelejet. Færgemand fortalte ivrigt, at vi kunne være så heldige at se delfiner på turen over floden. Vi så dog ikke nogen undervejs.

Turen gik videre sydpå mod Killarney. 6 km fra centrum af Killarney ligger Muckross House, som vi havde hørt skulle være et besøg værd. Det passede godt, rent tidsmæssigt, at besøge herresædet, ellers kom vi for tidligt til vores hotel.

For at komme ind og se herresædet, skulle man booke sig på en guidet rundvisning. Jeg havde en forestilling om, at det sikkert var noget a la Downton Abbey, bare i mindre format. Rundvisningen blev booket, og vi fulgte de 2 guider rundt i huset. I hvert rum vi kom gennem, stod flere ansatte, og holdt skarpt øje med, at vi ikke rørte ved noget eller tog billeder. Stod vi lidt for længe og betragtede noget, blev vi hurtigt gennet videre. Møbler og inventar var slidt, og herresædet kunne generelt godt trænge til lidt indvendig vedligeholdelse.

Efter rundvisningen gik vi en tur i parken, hvor der er en afdeling med blomster og et gartneri. Parken er faktisk så stor, at man kan købe en tur i en lille hestevogn, hvis man ikke har lyst (eller tid) til at gå rundt og se det hele.

Inden vi kørte videre ind til vores hotel, valgte vi at drikke kaffe i herresædets tilhørende cafeteria.

Her faldt vi for et stykke kage, der i første omgang lidt lignede det vi kender som kiksekage. Da vi fik kagen serveret kunne vi se, at det kunne ligne “rydden op i kagedisken”. Bevares, der var da kiks i, men derudover var der også krydderkage, mashmallows, fransk nougat og paradisæblekerner.

Hvad syntes vi?

Mucross House kunne godt trænge til noget vedligeholdelse, og udstillingerne er ikke noget særligt at skrive hjem om. Oplevelsen havde været bedre, hvis ikke vi havde haft de mange ansatte over os på hele den guidede rundtur.

Parken er kæmpestor og med masser af smukke blomster og buske, og er bestemt et besøg værd,hvis man er haveinteresseret.

Min forestilling om, at Muckross House var noget a la Downton Abbey holdt ikke stik, og det er samlet set en oplevelse vi nok kun kan sige “Nå” til. – Men kaffen og kagen var OK 🙂

Lidt om Muckross House

Muckross House ligger på den lille charmerende Muckross-halvø, der ligger mellem to af de tre af Killarneysøerne: Muckross sø og Lough Leane. Det ligger 6 kilometer fra centrum af Killarney. Det blev oprindeligt opført i 1843 af den skotske arkitekt William Burn til ægteparret Henry Arthur Herbert og hans akrylmalende hustru Mary Balfour Herbert. Det bestod af 65 rum og blev opført i den historiske Tudor-stil. Igennem 1850´erne blev der foretaget betragtelige udvidelser af herregården for at gøre stedet klar til dronning Victorias besøg i 1861. Dette skulle have kostet familien så mange penge, at de efterfølgende aldrig genvandt deres økonomiske kraft.

I 1899 købte Arthur Guinness stedet.

I 1911 købte William Bowers Bourn (rig californisk mineejer) stedet og gav det til sin datter i bryllupsgave. De levede der indtil hendes død i 1929. I 1932 blev stedet givet som en gave til den ny irske stat.

Den irske stat har siden indrettet stedet som et centralt museum i Killarney National Park. Museet fokuserer på bygningens historie, samt på jagttrofæer og på tjenerklassens vilkår. I bygningen findes der også et naturcenter, hvor man kan læse om den tilhørende haves fauna.

Rejsetidspunkt: Oktober 2015

Hvis du gerne vil læse mere om vores roadtrip i Irland, kan du finde flere indlæg HER.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply